Spring til indhold

Triclosan og triclocarban

Når de anvendes i tandpasta, mundskylningsmidler, sæbe, deodoranter og rengøringsprodukter bidrager disse antibakterielle ingredienser til at opretholde den personlige hygiejne og rene hjem.

A child showing soap on his hands

To ofte omtalte antibakterielle ingredienser er triclosan og triclocarban. Vi har brugt dem i mange år pga. deres sundhedsmæssige-og hygiejniske egenskaber, og vi har fuld tillid til, at de er sikre at anvende. For at imødekomme vores forbrugeres ønsker har vi dog fundet frem til alternative sikre og effektive ingredienser. I 2015 stoppede vi produktionen af hudplejeprodukter og rensemidler, der indeholdt triclosan, og vi havde som mål helt at udfase anvendelsen af triclosan og triclocarban i 2017 triclosan og triclocarban. Vi har i vidt omfang opfyldt vores målsætning. Ingen af vores sæber, håndsæber eller badesæber indeholder i dag triclosan eller triclocarban, og vi har kun meget få produkter tilbage, der indeholder disse stoffer .Ved udgangen af 2018 vil vi ikke længere bruge disse ingredienser. Vi erstatter troclosan og triclocarban med en række forskellige alternativer, herunder naturlige og naturinspirerede antibakterielle ingredienser.

Dine spørgsmål besvares:

Hvad er triclosan og triclocarban?

Triclosan og triclocarban har været brugt i husholdningsprodukter og produkter til den personlige pleje i mange år. Disse to ingredienser har meget sammenlignelige egenskaber, selvom de hver især har en bedre ydeevne i forskellige typer af produkter. F.eks. bruges triclosan oftere i flydende sæber, hvorimod triclocarban hovedsageligt bruges i sæbestykker. I tandpastaer og mundskylningsmidler hjælper triclosan med til at bekæmpe plak og bakterier, som er årsag til en lang række orale sundhedsproblemer.

Er triclosan og triclocarban sikre at bruge?

Ekspertorganisationer verden over har erklæret triclosan og triclocarban for værende sikre til anvendelse i forbrugerprodukter, herunder Europes Scientific Committee on Consumer Safety (Den EU-Videnskabelige Kommite om Forbrugersikkerhed) (SCCS) og The US Cosmetic Ingredient Review Panel (CIR). Derudover gennemgår Unilevers Safety and Environmental Assurance Center (SEAC) konstant de seneste nye videnskabelige oplysninger, og derfor er vi sikre på, at såvel triclosan som triclocarban kan bruges risikofrit i vores produkter. SEAC gennemgår også niveauerne af triclosan og triclocarban i miljøet, og vi har tillid til, at vores brug af disse ingredienser ikke medfører nogen skade på miljøet.

Hvis Unilever er af den opfattelse, at triclosan og triclocarban er sikre at bruge, hvorfor formindsker koncernen så brugen af disse ingredienser progressivt?

Vi erkender, at nogle brugere har bekymringer mht. triclosan og triclocarban på egne og miljøets vegne. og derfor foretrækker vi at bruge andre ingredienser. Da vi har identificeret sikre og effektive alternativer, har vi været i stand til gradvist at reducere brugen af disse to ingredienser.

Forårsager Triclosan og Triclocarban resistens overfor antibiotika?

Nogle forskere har udtrykt deres bekymring over, om produkter, der indeholder triclosan og triclocarban, måske forårsager resistens overfor antibiotika. Disse bekymringer stammer fra undersøgelser, som ikke afspejler, hvordan brugerne rent faktisk bruger produkterne. Indenfor hjemmets rammer er der ingen tegn på, at vores produkter kompromitterer effektiviteten eller forøger risikoen for krydsresistens overfor antibiotika. Ekspertorganer, herunder The European Union Scientific Committee on Consumer safety, (EU-Videnskabskommissionen for forbrugersikkerhed), har vurderet, at triclosan og triclocarban er sikre at bruge og har ikke fundet nogen grund til, at brugere bør holde op med at bruge produkter, der indeholder disse stoffer.

Hvordan kan jeg vide, om et Unilever produkt indeholder triclosan eller triclocarban?

Produkter til personlig pleje, der indeholder triclosan eller triclocarban, vil have disse stoffer nævnt i ingredienslisten, der findes på produktets emballage. I 2018 vil ingen af vores produkter indenfor hudpleje og rensemidler, indeholde triclosan eller triclocarban. Vi erstatter triclosan og triclocarban med en række alternativer, herunder naturlige og naturinspirerede antibakterielle ingredienser.

"ANVENDELSEN AF TROCLOSAN I EN MAKSIMAL KONCENTRTION PÅ 0,3% I TANDPASTAER, HÅNDSÆBER, KROPSSÆBER/BRUSEGELER OG DEODORANT STICKS BETRAGTES SOM VÆRENDE SIKKER. YDERLIGERE ANVENDELSE AF TRICLOSAN I ANSIGTSPUDDERE OG HIGHLIGHTERE MED DENNE KONCENTRATION BETRAGTES LIGELEDES SOM VÆRENDE SIKKER."

European Scientific Committee on Consumer Safety
Tilbage til toppen