Spring til indhold

Om allergier

Læs mere om hudallergier, og led efter produkter, der er egnet til dig.

Woman with a shopping basket

Vores tilgang til at hjælpe med allergier

Denne side fortæller dig alt om hudallergier, og hvordan du kan finde produkter, der er egnet til dig.

Nogle ingredienser kan give allergiske reaktioner hos et mindre antal mennesker, og vi arbejder hårdt på at sikre, at vi bruger den mindst mulige mængde af sådanne ingredienser. Nogle ingredienser er for vigtige til at udelade på grund af deres funktion og fordel for de fleste forbrugere.

Vi beslutter, hvad der skal i vores produkter baseret på tre ting: Hvad folk foretrækker, vores egne sikkerhedskontroller og lovgivningen i de lande, hvor vi markedsfører vores produkter.

Vi ved, at allergeninformation er vigtig for et mindre antal mennesker, som kan være overfølsomme overfor visse ingredienser. Af denne grund opgiver vi utvetydige oplysninger om, hvad vores produkter indeholder.

Hvilke produkter kan man bruge, hvis man har en allergi?

Nogle få mennesker kan blive allergiske over for visse duftingredienser. Derfor sigter vi mod at oplyse om tilstedeværelsen af duftallergener til vores forbrugere enten på emballagen eller via vores hjælpelinjer. I Europa har vi også oprettet en database, som kan hjælpe folk med at finde produkter, som kan være egnede. Få mere at vide om ‘Hvad indeholder vores produkter?’ i dit lokale land.

Hvis du ikke er sikker på, om du er allergisk overfor en duftingrediens, skal du bede om råd fra en kvalificeret sundhedsprofessionel.

Hvad er en allergi?

Vores immunforsvar holder os sunde ved at bekæmpe alt skadeligt, der kommer ind i vores krop som f.eks. bakterier eller virusser. Et allergen er noget generelt harmløst, som dit immunforsvar reagerer på, som om det er en trussel. Du vil som regel blive udsat for noget et par gange, før det sker. Men, når først det sker, vil du som regel have den allergi resten af livet.

Allergiske reaktioner på din hud kan ofte tage lidt tid, før de kan ses – som regel 24-48 timer efter, at du kom i kontakt med allergenet. Du har måske hørt benævnelsen ‘forsinket overfølsomhed’, ‘type IV allergi’ eller ‘kontaktallergi’. De fleste oplysninger her handler om denne type allergi, fordi de fleste af vores produkter kan komme i berøring med din hud på en eller anden måde.

Hvordan bliver jeg allergisk overfor noget?

Der er to trin:

  1. Først genkender din krop et allergen og bliver overfølsom overfor det. På dette tidspunkt er der ingen åbenlyse symptomer, men forandringen af dit immunforsvar er permanent.
  2. Hvis en stor nok mængde af allergenet berører din hud igen, så vil du begynde at se symptomerne på en allergisk reaktion.

Hvilke symptomer er der på en allergisk reaktion?

Allergiske reaktioner opstår normalt 24-48 timer efter, at du kommer i kontakt med et allergen. Du vil evt. se rødmen eller udslæt, hævelser, blærer, væskedannelse, skorpedannelse og kløe. Hvis du er allergisk over for én ingrediens, kan du også være allergisk over for tilsvarende ting. En dermatolog kan fortælle dig, hvilke andre ingredienser du evt. bør undgå.

Du må ikke forveksle hudirritation med en allergisk reaktion

Symptomer som rødmen skyldes ikke altid en allergi. Hvis din hud bliver irriteret, kan det ligne en allergisk reaktion en hel del. Ofte får du brug for at tale med en dermatolog for at få en præcis diagnose. Med irriteret hud vil du kunne opleve lignende rødmen eller udslæt, hævelse eller kløe. Du kan også følge stramhed, ømhed, prikken eller svie. Dette sker som regel alt sammen i løbet af nogle få timer efter berøring med det, det skyldes. Så kan din hud tørre ud eller revne.

Men der er én stor forskel mellem hudirritationer og allergiske reaktioner – følgerne af hudirritation vil ikke altid opstå igen, selv hvis du bruger samme produkt på samme sted på huden. Men når først du er allergisk overfor en ingrediens, vil en stor nok mængde af det altid få dit immunforsvar til at reagere på samme måde igen.

Hvilke ingredienser giver allergiske reaktioner?

Mange allergener forekommer naturligt i dagliglivet. Planteallergener såsom giftsumak og metaller som krom og nikkel er gode eksempler. En nylig undersøgelse viste, at omtrent 14 % af Europas indbyggere har en kontaktallergi overfor nikkel.

Samme undersøgelse viste, at mindre end 2 % af Europas indbyggere er allergiske over for ingredienser, som findes i dufte. Et lille antal mennesker er desuden allergiske over for konserveringsmidler og ingredienserne i hårfarvningsmidler.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tror, jeg har en hudallergi?

Hvis du genkender symptomerne , vi beskrev, og du tror, du måske har en hudallergi, skal du tale med din læge eller en dermatolog. Det er en god idé at lave en liste over alle de produkter, du brugte kort før den allergiske reaktion. Hvis du kan, bør du medbringe produkterne og emballagen, så din læge kan se, hvad der er i dem.

En dermatolog vil foretage nogle tests for at finde årsagen til reaktionen. Hun/han vil undersøge dig og stille spørgsmål om dine symptomer, og om hvornår de opstod. Hun/han vil muligvis også foretage en lappeprøve på dig med de produkter, du brugte, eller specifikke ingredienser i dem.

Når du ved, hvad de er allergisk overfor, kan du være opmærksom på det, når du læser lister over ingredienser, og så undgå dem. Vær opmærksom på efterligningsprodukter, for du kan ikke altid være sikker på, hvad de indeholder.

Vi kan hjælpe dig, og din læge kan finde ud af, hvad du er allergisk overfor. Foruden at give dig information om, hvad vores produkter indeholder, sender vi også gerne prøver, som din læge kan bruge til lappeprøver. Du skal bare henvende dig til os (Åbner i et andet vindue).

Kan man få allergi af dufte?

Der findes et lille antal duftingredienser, som har vist sig potentielt af kunne forårsage hudallergier.

International Fragrance Association regulerer måden, vi anvender disse ingredienser på. Hos Unilever prøver vi at bruge færre af dem, og vi bruger dem i mindre mængder end branchestandarden. I Europa overholder vi EU’s Kosmetikforordning, som har en liste over 26 duftingredienser, der anses for at være allergener, som alle skal være anført på ingredienslisten på produktmærkaten eller -emballagen.

Vi tilbyder nu også en database, du kan søge i, som hjælp til alle med en allergi overfor en af ingredienserne for at søge efter produkter, der kan være egnede til dem.

Hvad med konserveringsmidler?

Konserveringsmidler er vigtige. De sørger for, at vores produkter er sikre at bruge indtil deres udløbsdato ved at forhindre dannelse af bakterier og mug. Vi bruger kun konserveringsmidler, når de er absolut nødvendige, og altid i så små mængder som vi kan. Men nogle få mennesker kan også være allergiske overfor sådanne ingredienser.

Hvordan kan jeg sikre mig, at jeg ikke er allergisk overfor et hårfarvningsmiddel?

Et lille antal mennesker er desuden allergiske over for hårfarvningsmidler. I sjældne tilfælde kan man ende med at behøve alvorlig, medicinsk behandling efter en reaktion. Så det er vigtigt at teste farvemidlet 48 timer, før du farver dit hår derhjemme eller i en salon. Selv hvis du har brugt samme tone mange gange før. Du skal blot duppe det på huden og vente, for at se om du reagerer.

Nogle ingredienser er imidlertid for vigtige til at udelade på grund af deres funktion og fordel for de fleste forbrugere. Men vi ved, at allergeninformation er vigtig for den lille procentdel af mennesker, som kan være overfølsomme overfor visse ingredienser. Af denne grund opgiver vi utvetydige oplysninger om, hvad vores produkter indeholder.

Medicinske forbehold

Alt indholdet på denne hjemmeside (inklusive tekst, billeder og andre formater) er udelukkende tænkt som information. Indholdet er ikke tænkt at udgøre en erstatning for råd, diagnose eller behandling fra en læge/professionel. Søg altid lægehjælp eller hjælp fra anden, kvalificeret sundhedsperson, hvis du har spørgsmål angående en medicinsk tilstand. Du må aldrig ignorere professionelt, medicinsk råd eller vente med at søge lægehjælp, på grund af noget du har læst på denne hjemmeside.

Hvis du mener, at du har et akut problem, skal du ringe til din læge, tage på skadestuen eller ringe efter en ambulance med det samme. Unilever hverken anbefaler eller giver sin støtte til specifikke tests, procedurer, meninger eller anden information, som måtte være nævnt på denne hjemmeside. Brug af links til oplysende indhold, som ikke er fremstillet af Unilever, sker for egen risiko.

Tilbage til toppen