Spring til indhold

Natriumlaurethsulfat (SLES) og natriumlaurylsulfat (SLS)

Det er en vigtig del af vores dagligdag at fjerne snavs fra tøj, tallerkener og fra vores hud. Mange produkter, lige fra sæbe og tandpasta til vaskemiddel, danner skum under deres rengøringsfunktion.

People washing their dishes

De ingredienser, der gør dette muligt, kaldes overfladeaktive midler. Når de bruges sammen med vand, danner de skum og gør produktet i stand til at fjerne snavs. To overfladeaktive midler, der hjælper produkter med at rengøre på denne måde, kaldes natriumlaurethsulfat (SLES) og natriumlaurylsulfat (SLS).

SLES og SLS har en fremragende sikkerhedshistorik og har været brugt igennem mange år. En langvarig kontakt med SLES og SLS på vores hud kan dog forårsage en hudirritation. Derfor er vi yderst omhyggelige, når vi formulerer sammensætningen i vores produkter for at formindske risikoen for en eventuel hudirritation, samtidigt med, at produktet skal yde sin rengøringsfunktion.

Dine spørgsmål besvares:

Er de produkter, der indeholder SLES og SLS sikre at bruge?

Sikkerheden mht. SLES og SLS har været genstand for adskillige videnskabelige undersøgelser. Resultaterne viser, at den udtrykte bekymring om, at disse har forbindelse til udvikling af kræft, er ubegrundet. Ingen af listerne over kræftfremkaldende stoffer udarbejdet af respekterede organer, så som The International Agency for the Research of Cancer eller EU-Unionen nævner SLES eller SLS.

Videnskabelige vurderinger udabejdet af det uafhængige ekspertpanel - US Cosmetic Ingredient Review (CIR) fandt, at det var sikkert at bruge SLES og SLS i kosmetik og i produkter til personlig pleje. De er også blevet vurderet, som en del af The Human and Environmental Risk Assessment (HERA) initiativet omkring rengøringsmidler i husholdningen i Europa. HERA leverede en upartisk, transparent og videnskabeligt vurderet sikkerhedsinformation. HERA konkluderer, at de er sikre at bruge, og at de ikke danner grundlag for nogen bekymring mht. forbrugernes brug.

Er SLES og SLS sikre at anvende mht. miljøet?

SLES og SLS bionedbrydes hurtigt og fuldstændigt. Vores miljøvurderinger, der tager højde for deres udbredte anvendelse på et globalt plan, viser, at der ikke er nogen bekymring over det nuværende brugsniveau.

Tilbage til toppen