Spring til indhold

Silikoner

Meget af det, folk godt kan lide ved produkter til den personlige pleje – lige fra den silkebløde virkning af hårbalsam til den glatte fornemmelse af roll-on-deodoranter – kan lade sig gøre takket være silikoner.

A person washing their hair

Vi bruger silikone i mange produkter til personlig pleje, herunder i "all-in-one" hårshampoo, hårbalsam og stylingprodukter, fugtighedscremer, hudbeskyttelse og antiperspiranter, fordi de er yderst effektive til at pleje hud og hår. Vi bruger også silikoner i husholdningsprodukter.

Til trods for, at silikoner er en menneskeskabt ingrediens, stammer de faktisk fra et naturligt element kaldet silicium, der udgør mere end en fjerdedel af jordens overflade. Vi bruger kun silikoner, der har gennemgået en omhyggelig vurdering af forbrugersikkerheden, og vi opdaterer løbende disse vurderinger med de seneste nye videnskabelige resultater.

Dine spørgsmål besvares:

Hvilke silikoner bruger Unilever?

Der findes mere end 2000 forskellige slags silikoner, herunder faste stoffer, væsker, tykke pastaer, fedtstoffer, olier og gummi. De mest almindelige silikoneformer, vi bruger i vores produkter til den personlige pleje, er dimethikon og dimethikonol. De mest brugte silikoner i husholdninsgsprodukter er polydimethylsiloxaner.

Hvorfor bruges silikoner ofte i produkter til håret?

Silikoner får håret til at føles glat, blødt og tilført fugt. De betyder også, at håret føles renere, og at det er nemmere at frisere.

Hvorfor hævder nogle hårprodukter, at de ikke indeholder silikoner?

Silikoner bruges i mange forskellige shampoo og hårbalsam produkter for at gøre håret levende, skinnende og lettere at frisere. Dog foretrækker nogle brugere at anvende produkter, der ikke indeholder silikoner, for at undgå, at håret "klasker sammen". Shampoo og hårbalsam produkter, som giver håret volumen, kan indeholde en anelse eller slet ingen silikone. Vi fremstiller nogle silikonefri hårpleje produkter og det står ofte i ingrediensoversigten på emballagen for at hjælpe brugerne med at vælge det produkt, de synes om.

Bruges silikoner i husholdningsprodukter?

Silikoner bruges i Unilevers husholdningsprodukter, så som vaskemidler og skyllemidler, nogle toiletrengøringsmidler, skurecremer, sprays og geler til maskinopvask. De silikoner, der bruges i husholdningsprodukter, har typisk en funktion som en antiskum ingrediens.

Er silikoner sikre at anvende for mennesker?

De silikoner, som vi bruger, har gennemgået en grundig vurdering, og de er sikre at bruge i husholdningsprodukter og i produkter til den personlige pleje. Dimethykon, en af de mest brugte silikoner, er godkendt af Food and Drug Administration i USA.

Er silikoner sikre at anvende for miljøet?

Vi følger nøje den videnskabelige debat om silikoners indflydelse på miljøet. Der har været overvejelser om, hvorvidt visse silikoner opbygges i akvarisk sediment og påvirker vanddyr. Dog har undersøgelser vist, at silikoner har en meget lille inflydelse på fisk eller på andre organismer, som lever i sediment, så som orme eller insektlarver.

Forskningsresultater tyder på, at silikoner, der ikke nedbrydes i vand, fjernes under spildevandsbehandling. Som med alle andre ingredienser vi bruger i husholdningsprodukter og produkter til den personlige pleje, holder vi altid øje med nye videnskabelige resultater og med den lovgivningsmæssige udvikling. Hvis der kommer nye oplysninger frem om en ingrediens, tager vi dem op til vurdering. Hvis denne nye information ændrer vores forudgående risikovurdering, iværksætter vi altid en foranstaltning.

Hvordan kan jeg vide, om et produkt indeholder silikoner?

Vi nævner alle de ingredienser, der findes i vores produkter, på produktets emballage.

"MERE END 1000 UNDERSØGELSER ER BLEVET AFVIKLET AF SILIKONE FABRIKANTER FOR AT VURDERE SIKKERHEDEN I RELATION TIL ANSATTE, FORBRUGERE, MLJØET OG FREMSTILLINGSPROCESSER. RESULTATERNE AF DENNE FORTSATTE FORSKNING OG AFPRØVNING BEKRÆFTER SIKKERHEDEN AF BRUGEN AF SILIKONER."

Silicones Enviornmental, Sundheds- og Sikkerhedscenter, US
Tilbage til toppen