Spring til indhold

Konserveringsmidler

Konserveringsmidler, som selve navnet antyder, hjælper med at holde ting friske. Vi bruger konserveringsmidler til at beskytte vores produkter imod bakterier, gæring og mugdannelse. I naturen hjælper konserveringsmidlerne med til at forsvare celler hos planter, mennesker og dyr. På samme måde spiller konserveringsmidler en afgørende rolle ifm. at holde vores produkter sikre og for at bevare en høj kvalitet. Uden konserveringsmidler ville produkter kunne begynde at lugte grimt, ændre farve eller udvikle mug.

A person rubbing cream into their hands

Vi vurderer hver enkelt af vores produkter for at vælge det bedste konserveringsmiddel eller en kombination af konserveringsmidler, idet vi tager hensyn til faktorer så som produkttypen, hvordan det skal bruges, og hvor det skal opbevares. F.eks. undersøger vi ifm. vores. hudcremer, om den gentagne dypning med fingrene ned i cremen vil forurene den.

Ud over at overholde de gældende love og øvrige regler, gennemfører vi ligeledes vores egne sikkerhedsvurderinger og holder øje med nyheder indenfor videnskabelig forskning. Vi bruger kun konserveringsmidler, når de er nødvendige, og vi kontrollerer nøje den mængde, vi bruger af dem. Dette sikrer, at vi bruger konserveringsmidler på en sikker og ansvarlig måde.

Vi har forståelse for, at nogle brugere undertiden foretrækker at undgå visse konserveringsmidler. Med dette i tankerne er vi af og til i stand til at udvikle produkter, der ikke indeholder bestemte konserveringsmidler.

I de følgende afsnit kan du læse mere om de konserveringstoffer, vi oftest bliver stillet spørgsmål om: parabener, methylisothiazolinon, formaldehyd donorer og phenoxyethyethanol.

Dine spørgsmål besvares:

Hvad er konserveringsmidler?

Konserveringsmidler, som selve navnet antyder, hjælper med at holde ting friske. De fremstilles syntetisk, men de findes også i naturen, som f.eks. i blåbær, agurk, kirsebær og honning, der indeholder parabener, samtidigt med, at alle sunde celler i mennesker, dyr og planter producerer og bruger formaldehyd.

Vi bruger konserveringsmidler til at holde produkterne sikre, effektive og attraktive - ved at beskytte den imod bakterier, gæring og mugdannelser, som ville kunne beskadige produkterne og gøre dem usikre at bruge.

Hvorfor er konserveringsmidler nødvendige?

Uden konserveringsmidler ville mange produkter kunne gå tabt, reducere deres effektivitet og muligvis medføre infektioner i hud eller øjne. Vi ved alle, at fødevarer kan gå til. Husholdningsprodukter eller produkter til den personlige pleje kan forringes på samme måde - især når de opbevares i varme, fugtige omgivelser, som badeværelser og køkkener, hvilket fremmer væksten af bakterier, gæring og mugdannelser.

Konserveringsmidler hjælper os også med at fremstille produkter, der er nemme at bruge og opbevare. F.eks. skal et produkt uden konseveringsmidler nødvendigvis opbevares i køleskab eller kasseres kort efter åbningen.

Hvorfor bruger Unilever forskellige konserveringsmidler i forskellige produkter?

Hvert eneste konserveringsmiddel har forskellige kvaliteter. Nogle virker mere effektivt imod forskellige typer af bakterier, gæring og mugdannelser end andre eller arbejder bedre sammen med bestemte kombinationer af ingredienser. Når vi skal vælge hvilket konserveringsmiddel, der skal anvendes, tager vi hensyn til ting som: Hvordan vil produktet blive fremstillet og transporteret? Hvordan er klimaet i det land, hvor produktet sælges? Hvordan forventes det, at brugeren vil opbevare det?

Hvis det er et produkt til personlige pleje, er det et så et "lad-blive-på" produkt, som f.eks. ansigtscreme eller et rensemiddel, så som brusegel? Hvis det er et husholdningsprodukt, hvilke overflader skal produktet så bruges på, eller skal det bruges til at håndvaske tøj eller til vask i vaskemaskinen? Svarene på disse spørgsmål hjælper med til at bestemme, hvilke konserveringsmidler eller hvilken kombination af konserveringsmidler, der skal anvendes.

Er konserveringsmidlernes sikkerhed blevet vurderet?

Ja. Brugssikkerheden af alle de konserveringsmidler, som vi bruger er blevet vurderet - både af vores egne sikkerhedseksperter og af eksterne myndigheder. Vi opfylder altid landets nationale lovgivning og reguleringer. Ligeledes har vi vores egne globale standarder, der sikrer, at vi har en kosistent tilgang til en sikker brug af konserveringsmidler. Vi bruger den korrekte mængde til at opretholde produktets kvalitet og dets sikkerhed og til at sikre, at hvert konserveringsmiddel arbejder sikkert sammen med andre ingredienser i det samme produkt.

Indeholder alle produkter konserveringsmidler?

Vi bruger kun konserveringsmidler, når det er nødvendigt. Konserveringsmidler er ofte af afgørende betydning for beskyttelse imod bakterier, gæring og mugdannelser. Dog findes der nogle former for produkter, som ikke behøver konserveringsmidler, fordi deres ingredienser, emballage eller den tilsigtede brug hæmmer forurening. Disse produkter betegnes ofte som "selvbevarende".

Vi har forståelse for, at nogle brugere gerne vil undgå visse konserveringsmidler, hvis det kan lade sig gøre. Med dette i tankerne, er vi sommetider i stand til at fremstille produkter, der ikke indeholder bestemte konserveringsmidler.

Tilbage til toppen