Spring til indhold

Parabener

Parabener er en familie af ingredienser, der bruges som konserveringsmidler i produkter til den personlige pleje. "Paraben" refererer til mange lettere forskellige parabenformer, hvoraf nogle findes i naturen. De stammer fra para-hydroxybenzoesyre (PHBA), som ligesom i frugt og grøntsager, forekommer naturligt i menneskets krop.

A person wiping their face

Vi bruger konserveringsmidler til at mindske vækst af mikroorganismer i personlig pleje produkter: Uden dem ville de kunne blive ødelagt af bakterier, gæring eller mugdannelser. Vi vælger vores konserveringsmidler med omtanke, idet vi fokuserer på sikkerhed og effektivitet.

Sikkerhed er vores overordnede prioritet. Myndigheder over hele verden støtter brugen af nogle typer af parabener som konserveringsmidler til produkter til den personlige pleje. De hyppist forekommende parabener, vi bruger, er methyl- og ethylparabener. I nogle produkter bruger vi andre former for parabener - buty- og propylparabener. Vi bruger ikke iso-parabener. De parabener, som vi bruger, er sikre at anvende, og hjælper os med at bevare vores produkter i en god stand.

Det er vores erfaring, at nogle brugere foretrækker at bruge produkter, der ikke indeholder parabener eller uden bestemte former for parabener, så vi tilbyder også alternativer til dem.

Dine spørgsmål besvares:

Er parabener sikre?

Ja. Vi bruger et begrænset antal af parabener, som er videnskabeligt gennemprøvet og vurderet som sikre til at kunne bruges i produkter til personlig pleje. De forbedrer produktets sikkerhed og brugstid ved at forebygge opståen af bakterier, gæring og mugdannelser. Uden konserveringsmidler, så som parabener, ville produkter kunne begynde at lugte grimt, ændre farve eller danne svamp.

Unilevers egen forskning og vores løbende vurdering af andre forskeres arbejde viser, at den måde, vi bruger parabener på, er sikker. Betydelige internationale organer støtter ligeledes deres tilsætning til kosmetiske og personlige plejeprodukter, herunder US Food and Drug Administration og European Commission´s Scientific Committee on Consumer Safety (EU-Kommissionens videnskabelige forskningskommite om forbrugersikkerhed).

Af og til nævnes det i medierne, at parabener kan forårsage kræft ved at virke som østrogen, der forstyrrer hormonbalancen. Dette bestrides af de lovgivende myndigheder og af førende forskere, fordi der ikke foreligger noget troværdigt bevis for, at dette er tilfældet. Dette skyldes, at selvom parabener har en østrogenisk aktivitet, er de flere tusind gange mindre aktive end østrogen hormonet i sig selv.

Hvilke af Unilevers produkter indeholder parabener?

Vi bruger et begrænset antal af parabener som konserveringsmidler i produkter til den personlige pleje, eftersom de er i en af de få antibakterielle og antifungale ingrediensgrupper, der har vist sig at være sikre af lovgivere over hele verden. Når vi tilsætter parabener eller en hvilken som helst anden form for konserveringsmiddel, vil de være nævnt på produktets emballage. I respekt for at nogle brugere foretrækker at undgå parabener, tilbyder vi også alternative produkter.

"FDA ERKLÆRER, AT DER PÅ NUVÆRENDE TIDSPUNKT IKKE ER NOGEN GRUND TIL AT FORBRUGERE SKAL BEKYMRE SIG OM BRUG AF KOSMETISKE PRODUKTER, DER INDEHOLDER PARABENER."

Kontoret for kontrol med fødevarer og medicin i USA
Tilbage til toppen